Thu, 23 March, 2023
TWI s-a alaturat unui consortiu de parteneri in proiectul Up-Skill pentru a dezvolta o mai buna intelegere a modului in care afacerile pot beneficia de pe urma imbunatatirii integrarii masini/umane la locul de munca.
Companiile se adapteaza deja la beneficiile oferite de automatizare, inteligenta artificiala, big data, procesarea datelor in timp real, internetul obiectelor si invatarea automata, dar posibilitatea de a le integra cu capacitatile umane va fi urmatorul pas catre Industria 5.0.
Industria 5.0 este urmatoarea faza a revolutiei industriale si este cunoscuta si sub denumirea de „industria centrata pe om” sau „industria cooperativa”. In cazul in care Industria 4.0 s-a concentrat pe automatizare si tehnologii digitale, 5.0 subliniaza importanta fiintelor umane si a abilitatilor lor in procesul de productie, creand un mediu de lucru colaborativ in care oamenii si masinile pot coopera pentru a-si valorifica punctele forte.
Masinile pot continua sa livreze sarcini de rutina si repetitive cu precizie, permitand oamenilor sa se concentreze pe luarea deciziilor mai complexe si solutionarea creativa a problemelor. Tehnologii precum inteligenta artificiala si robotica imbunatatesc capacitatile umane, mai degraba decat sa le inlocuiasca, pe masura ce productia devine mai personalizata si mai personalizata, cu accent pe calitate, durabilitate si responsabilitate sociala.
Pe masura ce incepem sa ne indreptam catre o relatie mai armonioasa intre fiinte umane si masini, cu o productivitate, eficienta si inovare mai mari alaturi de promovarea bunastarii umane si a progresului societal, trebuie sa examinam implicatiile tranzitiei.
Proiectele de automatizare anterioare au esuat adesea din cauza omiterii abilitatilor umane critice necesare pentru succesul afacerii. Automatizarea completa este probabil adecvata numai acolo unde obiectivele se concentreaza pe eficienta productiei, accesibilitate si reducerea costurilor.
Automatizarea nu se poate adapta in contexte in care inovatia, flexibilitatea si aplicarea abilitatilor artizanale pentru a crea valoare adaugata sunt importante pentru clienti. In astfel de contexte, valorificarea operatiunilor eficiente intre lucratorii umani si tehnologie devine preocuparea cheie de management si cercetare.
Proiectul Up-Skill lucreaza pentru a intelege mai bine implicatiile tranzitiei la Industria 5.0 asupra fortei de munca si, in special, relatia dintre optiunile de automatizare si mentinerea muncii calificate, care nu au fost explorate corespunzator pana acum.